woensdag 27 februari 2013

Beeldende vorming, les 5 - Beelcultuur#2

Jan Vermeer schilderde zijn modellen altijd zonder emotie. Dit meisje laat juist heel veel emotie zien. Door de vrolijke kleur en de pijpenkrullen ziet ze er vrolijk uit en het gitaar spelen benadrukt dat nog meer. Ze kijkt een beetje flirterig en uitdagend opzij en dat in combinatie met de vrolijkheid deed ons denken aan een hippie.

Deze les gaan we klassieke schilderijen omzetten in een post moderne variant.
Ik heb er samen met Christianne, Danielle en Angela voor gekozen om dit met schilderijen van Jan Vermeer te doen. We zijn begonnen met het bekende schilderij: 'The girl with the golden earring'.

Het verhaal achter dit schilderij is dat er een boerenmeisje is afgebeeld zoals ze in die tijd leefden. Dat kun je zien aan de kleding die ze aanheeft en dat is ook uit haar lichaamstaal op te maken. De parel in haar oor staat voor rijkdom. Het is dus een opvallend schilderij van die tijd omdat de boerenmeisjes niet rijk waren en dus ook niet vaak gezien werden met mooie parels in hun oren.

Wij hebben ons gefocust op de rijkdom. We hebben het meisje op onze manier nagemaakt en wij stralen de rijkdom uit door de waaier van pasjes.


Als tweede schilderij hebben wij gekozen voor 'De gitaarspeelster'.
Vandaar dat wij in onze post moderne versie een hippie hebben neergezet met een djembee. Ook de achtergrond hebben we moderner gemaakt door een schilderij op de achtergrond te zetten die meer van deze tijd is. Ook in de jurk zie je de grote verschillen met toen en nu. Toen was wit en lichtgeel al heel fleurig en stond dat voor vrolijkheid en ons meisje heeft een felroze jurk. Ze heeft ook een sigaret in haar hand, wat een toevoeging is om te laten zien dat wij in onze versie een hippie hebben afgebeeld.


Het derde schilderij is: 'De kantwerkster'
Hierin laten ze een huisvrouw zien in de gouden eeuw die een ambacht aan het uitvoeren is. Ze is met kant aan het werk en in die tijd was dat een hele belangrijke ambacht. Hierop zijn we ons ook gaan focussen in onze versie.

We hebben gekeken naar de huisvrouw en dat die in deze tijd ook veel thuis werken. We hebben haar afgebeeld met een laptop, wat als voorbeeld dient voor de jurk die zij aan het maken/ontwerpen is. Want dat is ook hoe ze dat in deze tijd doen en dan zijn we niet meer aan het kant klossen.


Dit zijn de resultaten:

vrijdag 15 februari 2013

Beeldende vorming, les 4 - Beeldcultuur#2 (deel 2)

Onderstaande foto heb ik bewerkt tijdens deze les. Ik probeer de emotie 'boos'/'woede' uit te beelden bij deze foto. Ik heb hiervoor een programma gebruikt op de computer. Door vooral een donkere kleur te gebruiken, zoals rood. Komt het vurige naar boven wat er voor kan zorgen dat het thema 'woede' naar voren komt.


dinsdag 12 februari 2013

Beeldende Vorming, les 4 - Beeldcultuur#1

Voor deze opdracht moesten we 2 filmpjes over bepaalde schilderijen bekijken en hier iets over schrijven. Hieronder de filmpjes van de schilderijen, onder de filmpjes staat wat ik vind van het schilderij.

Wat ze (geloof ik) vertellen in het filmpje, is dat de schilderijen heel erg op elkaar lijken. Ze vergelijken in het filmpje welke stukken er veel op elkaar lijken. Ik vind de schilderijen ook veel op elkaar lijken. De 'edelman/vrouw' zit bij beide schilderijen op de troon, daarnaast staan voor mijn gevoel mensen die hem/haar iets willen vragen of willen helpen.

Het filmpje hierboven gaat over de moderne kunst. Een voorbeeld hiervan is het schilderij van Marilyn Monroe. De kunst is in de loop der tijd veel uitgebreider geworden en ook erg veranderd. Je hebt niet alleen beelden en schilderijen, maar de performance die artiesten op podia geven, noemen we ook kunst. De graffiti die veel jonge mensen op muren maken, noemen we ook kunst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind zelf dat kunst in de loop van de tijd ook strakker is geworden, meer kleuren en het ziet er veel moderner uit. Het begrip 'modern' klinkt misschien wat vaag, maar ik kan dit niet goed verduidelijken. Het is eigentijds.