zaterdag 22 juni 2013

Beeldende vorming, les 7 - Ontwikkelingsfasen

Bij deze les gingen we kijken in welke fase van beeldbeschouwen wij zelf zouden zitten. We bekeken onderstaand schilderij en stelden onszelf de vragen die naast het schilderij staan.

1. Wat is je eerste indruk van het beeld?
2. Hoe zou je het beeld omschrijven?
3. Kan je je er in inleven?
4. Wat is de betekenis van dit schilderij volgens jou?
5. Wat is jouw interpretatie van dit schilderij?











Ik heb hier op de volgende manier op geantwoord:
1. Wat is je eerste indruk van het beeld?
Moeilijk te omschrijven.., mijn eerste indruk is: er kijkt een vrouw in de spiegel en of ik het nu mooi of lelijk vind of iets daar tussenin, dat weet ik eigenlijk niet.
2. Hoe zou je het beeld omschrijven?
Een ongelukkige vrouw van een jaar of 40/50 dit niet meer blij is met zichzelf, hoe ze er nu uitziet.
3. Kan je je er in inleven?
Ze is ongelukkig denk ik en daar zou ik me wel in kunnen inleven.
4. Wat is de betekenis van dit schilderij volgens jou?
Geen idee. Tevreden zijn met wie je bent?
5. Wat is jouw interpretatie van dit schilderij?
-

Na het bespreken van de ontwikkelingsfasen, hebben we gekeken naar het schilderij 'De geboorte van Venus' (en andere schilderijen), maar daarbij ook het moderne beeld hiervan. Ik heb geprobeerd hier meer over te vinden om een voorbeeld te laten zien, maar dit is helaas niet gelukt.

Beeldende vorming, les 6 - Beeldaspecten

Deze les begon met een soort overhoring over wat we nog hadden onthouden van de vorige les en van de voorbereiding. Daarna gingen we verder praten over de verschillen tussen klassiek, modern en post-modern. We kregen allemaal een foto waarvan we moesten bepalen of het bij klassiek, modern of post-modern hoorde. Dit vond ik erg lastig, maar toen we het bespraken, snapte ik het wel beter.

Daarna gingen we vierkanten tekenen, maar geen gewone vierkanten! We kregen de opdracht om bijvoorbeeld een verliefde of een boze kubus te tekenen. Het was een grappige opdracht, omdat je een emotie moet geven aan een levenloos ding.

Hieronder de foto's:



Beeldende vorming, les 10 - Lesfasenmodel#2

Tijdens deze les heb ik samengewerkt met Joy Blundell. Hierbij hebben we het lesfasenmodel ingevuld. We begonnen met een les voor groep 6 uit de methode 'Moet je doen' en hebben deze waar nodig aangevuld. Hieronder onze uitkomst en foto's van de les uit de methode die we hebben aangevuld.






Beeldende vorming, les 9 - Beeldend vermogen

Deze les ging over het beeldend vermogen en de fases die hierbij horen.
We hebben de fases uitgebreid besproken en gekeken bij de tekeningen in welke fase ze horen en op welke punten je moet letten om dat te kunnen beslissen. Om dit te kunnen beslissen, hebben we onderstaand blad gebruikt.

Dit waren de 3 fases:
fase 1: krabbelen/krassen (kinderen kleuren vooral om een spoor achter te laten op het papier, ze tekenen/kleuren niet met een doel)
fase 2: gecodeerde werkelijkheid (opgedeeld in 2a en 2b. In fase 2a tekent het kind willekeurig en een idee wat het kind van de werkelijkheid heeft. Ze tekenen wat meer dan bij de krabbelfase. In fase 2b tekent het kind meer details, meer vormen en ontdekt het dat een papier een boven- en onderkant heeft.)
fase 3: zichtbare werkelijkheid (Er worden steeds meer details getekend en gelet op hoe het eruit ziet in de werkelijkheid en dit zo goed mogelijk nabootsen)

Hieronder een aantal foto's, erboven staat de fase die erbij hoort en in de foto is een kenmerk te zien.

Fase 1: voorbeelden kunnen zijn -->  krabbels, wanordelijke plaatsing en lijnen.

Fase 2a: voorbeelden kunnen zijn --> kop(buik)poter, functionele kleuren en stapeling



Fase 2b: voorbeelden kunnen zijn --> exemplariteit, grondlijn en grootteverschil


Fase 3: voorbeelden kunnen zijn --> kleurnuance, overlapping en plattegrond


vrijdag 14 juni 2013

Beeldende Vorming, les 8 - Beeldend probleem

Bij deze les, was het de bedoeling om een filmpje te maken over een vis. Bij dit filmpje moest je kunnen zien dat de vis bewoog en zwom in het water.
Ik heb samen gewerkt met Joy, Brenda en Lily.
Doordat onze camera niet goed vast bleef zitten, moesten we het tapen, maar het tape schoot ook los, dus hebben we het uiteindelijk maar zelf vastgehouden. Dit zorgde ervoor dat het beeld wat verschoof en je niet een geheel blauwe achtergrond ziet, maar we hebben ons best gedaan!!
Dit is ons eindresultaat:
Dan hieronder nog een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens het maken van het filmpje.




woensdag 27 februari 2013

Beeldende vorming, les 5 - Beelcultuur#2

Jan Vermeer schilderde zijn modellen altijd zonder emotie. Dit meisje laat juist heel veel emotie zien. Door de vrolijke kleur en de pijpenkrullen ziet ze er vrolijk uit en het gitaar spelen benadrukt dat nog meer. Ze kijkt een beetje flirterig en uitdagend opzij en dat in combinatie met de vrolijkheid deed ons denken aan een hippie.

Deze les gaan we klassieke schilderijen omzetten in een post moderne variant.
Ik heb er samen met Christianne, Danielle en Angela voor gekozen om dit met schilderijen van Jan Vermeer te doen. We zijn begonnen met het bekende schilderij: 'The girl with the golden earring'.

Het verhaal achter dit schilderij is dat er een boerenmeisje is afgebeeld zoals ze in die tijd leefden. Dat kun je zien aan de kleding die ze aanheeft en dat is ook uit haar lichaamstaal op te maken. De parel in haar oor staat voor rijkdom. Het is dus een opvallend schilderij van die tijd omdat de boerenmeisjes niet rijk waren en dus ook niet vaak gezien werden met mooie parels in hun oren.

Wij hebben ons gefocust op de rijkdom. We hebben het meisje op onze manier nagemaakt en wij stralen de rijkdom uit door de waaier van pasjes.


Als tweede schilderij hebben wij gekozen voor 'De gitaarspeelster'.
Vandaar dat wij in onze post moderne versie een hippie hebben neergezet met een djembee. Ook de achtergrond hebben we moderner gemaakt door een schilderij op de achtergrond te zetten die meer van deze tijd is. Ook in de jurk zie je de grote verschillen met toen en nu. Toen was wit en lichtgeel al heel fleurig en stond dat voor vrolijkheid en ons meisje heeft een felroze jurk. Ze heeft ook een sigaret in haar hand, wat een toevoeging is om te laten zien dat wij in onze versie een hippie hebben afgebeeld.


Het derde schilderij is: 'De kantwerkster'
Hierin laten ze een huisvrouw zien in de gouden eeuw die een ambacht aan het uitvoeren is. Ze is met kant aan het werk en in die tijd was dat een hele belangrijke ambacht. Hierop zijn we ons ook gaan focussen in onze versie.

We hebben gekeken naar de huisvrouw en dat die in deze tijd ook veel thuis werken. We hebben haar afgebeeld met een laptop, wat als voorbeeld dient voor de jurk die zij aan het maken/ontwerpen is. Want dat is ook hoe ze dat in deze tijd doen en dan zijn we niet meer aan het kant klossen.


Dit zijn de resultaten:

vrijdag 15 februari 2013

Beeldende vorming, les 4 - Beeldcultuur#2 (deel 2)

Onderstaande foto heb ik bewerkt tijdens deze les. Ik probeer de emotie 'boos'/'woede' uit te beelden bij deze foto. Ik heb hiervoor een programma gebruikt op de computer. Door vooral een donkere kleur te gebruiken, zoals rood. Komt het vurige naar boven wat er voor kan zorgen dat het thema 'woede' naar voren komt.


dinsdag 12 februari 2013

Beeldende Vorming, les 4 - Beeldcultuur#1

Voor deze opdracht moesten we 2 filmpjes over bepaalde schilderijen bekijken en hier iets over schrijven. Hieronder de filmpjes van de schilderijen, onder de filmpjes staat wat ik vind van het schilderij.

Wat ze (geloof ik) vertellen in het filmpje, is dat de schilderijen heel erg op elkaar lijken. Ze vergelijken in het filmpje welke stukken er veel op elkaar lijken. Ik vind de schilderijen ook veel op elkaar lijken. De 'edelman/vrouw' zit bij beide schilderijen op de troon, daarnaast staan voor mijn gevoel mensen die hem/haar iets willen vragen of willen helpen.

Het filmpje hierboven gaat over de moderne kunst. Een voorbeeld hiervan is het schilderij van Marilyn Monroe. De kunst is in de loop der tijd veel uitgebreider geworden en ook erg veranderd. Je hebt niet alleen beelden en schilderijen, maar de performance die artiesten op podia geven, noemen we ook kunst. De graffiti die veel jonge mensen op muren maken, noemen we ook kunst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind zelf dat kunst in de loop van de tijd ook strakker is geworden, meer kleuren en het ziet er veel moderner uit. Het begrip 'modern' klinkt misschien wat vaag, maar ik kan dit niet goed verduidelijken. Het is eigentijds.

zaterdag 26 januari 2013

Beeldende vorming, les 3 - Lesfasenmodel#1

Tijdens deze les ging het over het lesfasenmodel.
We hebben uitleg gehad over het lesfasenmodel en moesten ermee oefenen met een methodeles beeldende vorming voor de basisschool.
Hier het eindresultaat:


Ook hebben we instructie gehad om de Eiffeltoren te maken op een manier volgens de methode. Doordat de stukken van onze torens niet op elkaar pasten, hebben wij ze een stukje gedraaid, zodat ze wel pasten. De rechter toren op de foto is hoe het er eigenlijk uit moest komen te zien. Links op de foto is een toren van een andere opdracht.
Hieronder het eindresultaat (de middelste):

3 beelden uit de beeldcultuur: