zaterdag 22 juni 2013

Beeldende vorming, les 7 - Ontwikkelingsfasen

Bij deze les gingen we kijken in welke fase van beeldbeschouwen wij zelf zouden zitten. We bekeken onderstaand schilderij en stelden onszelf de vragen die naast het schilderij staan.

1. Wat is je eerste indruk van het beeld?
2. Hoe zou je het beeld omschrijven?
3. Kan je je er in inleven?
4. Wat is de betekenis van dit schilderij volgens jou?
5. Wat is jouw interpretatie van dit schilderij?











Ik heb hier op de volgende manier op geantwoord:
1. Wat is je eerste indruk van het beeld?
Moeilijk te omschrijven.., mijn eerste indruk is: er kijkt een vrouw in de spiegel en of ik het nu mooi of lelijk vind of iets daar tussenin, dat weet ik eigenlijk niet.
2. Hoe zou je het beeld omschrijven?
Een ongelukkige vrouw van een jaar of 40/50 dit niet meer blij is met zichzelf, hoe ze er nu uitziet.
3. Kan je je er in inleven?
Ze is ongelukkig denk ik en daar zou ik me wel in kunnen inleven.
4. Wat is de betekenis van dit schilderij volgens jou?
Geen idee. Tevreden zijn met wie je bent?
5. Wat is jouw interpretatie van dit schilderij?
-

Na het bespreken van de ontwikkelingsfasen, hebben we gekeken naar het schilderij 'De geboorte van Venus' (en andere schilderijen), maar daarbij ook het moderne beeld hiervan. Ik heb geprobeerd hier meer over te vinden om een voorbeeld te laten zien, maar dit is helaas niet gelukt.

Beeldende vorming, les 6 - Beeldaspecten

Deze les begon met een soort overhoring over wat we nog hadden onthouden van de vorige les en van de voorbereiding. Daarna gingen we verder praten over de verschillen tussen klassiek, modern en post-modern. We kregen allemaal een foto waarvan we moesten bepalen of het bij klassiek, modern of post-modern hoorde. Dit vond ik erg lastig, maar toen we het bespraken, snapte ik het wel beter.

Daarna gingen we vierkanten tekenen, maar geen gewone vierkanten! We kregen de opdracht om bijvoorbeeld een verliefde of een boze kubus te tekenen. Het was een grappige opdracht, omdat je een emotie moet geven aan een levenloos ding.

Hieronder de foto's:



Beeldende vorming, les 10 - Lesfasenmodel#2

Tijdens deze les heb ik samengewerkt met Joy Blundell. Hierbij hebben we het lesfasenmodel ingevuld. We begonnen met een les voor groep 6 uit de methode 'Moet je doen' en hebben deze waar nodig aangevuld. Hieronder onze uitkomst en foto's van de les uit de methode die we hebben aangevuld.






Beeldende vorming, les 9 - Beeldend vermogen

Deze les ging over het beeldend vermogen en de fases die hierbij horen.
We hebben de fases uitgebreid besproken en gekeken bij de tekeningen in welke fase ze horen en op welke punten je moet letten om dat te kunnen beslissen. Om dit te kunnen beslissen, hebben we onderstaand blad gebruikt.

Dit waren de 3 fases:
fase 1: krabbelen/krassen (kinderen kleuren vooral om een spoor achter te laten op het papier, ze tekenen/kleuren niet met een doel)
fase 2: gecodeerde werkelijkheid (opgedeeld in 2a en 2b. In fase 2a tekent het kind willekeurig en een idee wat het kind van de werkelijkheid heeft. Ze tekenen wat meer dan bij de krabbelfase. In fase 2b tekent het kind meer details, meer vormen en ontdekt het dat een papier een boven- en onderkant heeft.)
fase 3: zichtbare werkelijkheid (Er worden steeds meer details getekend en gelet op hoe het eruit ziet in de werkelijkheid en dit zo goed mogelijk nabootsen)

Hieronder een aantal foto's, erboven staat de fase die erbij hoort en in de foto is een kenmerk te zien.

Fase 1: voorbeelden kunnen zijn -->  krabbels, wanordelijke plaatsing en lijnen.

Fase 2a: voorbeelden kunnen zijn --> kop(buik)poter, functionele kleuren en stapeling



Fase 2b: voorbeelden kunnen zijn --> exemplariteit, grondlijn en grootteverschil


Fase 3: voorbeelden kunnen zijn --> kleurnuance, overlapping en plattegrond


vrijdag 14 juni 2013

Beeldende Vorming, les 8 - Beeldend probleem

Bij deze les, was het de bedoeling om een filmpje te maken over een vis. Bij dit filmpje moest je kunnen zien dat de vis bewoog en zwom in het water.
Ik heb samen gewerkt met Joy, Brenda en Lily.
Doordat onze camera niet goed vast bleef zitten, moesten we het tapen, maar het tape schoot ook los, dus hebben we het uiteindelijk maar zelf vastgehouden. Dit zorgde ervoor dat het beeld wat verschoof en je niet een geheel blauwe achtergrond ziet, maar we hebben ons best gedaan!!
Dit is ons eindresultaat:
Dan hieronder nog een aantal foto's die gemaakt zijn tijdens het maken van het filmpje.